“Hoe een voorliefde passie werd”

“Het ontstaan van La Botija” Olijfolie uit Extremadura

Het was anno 2007 toen een jong Spaans koppeltje, Isabel en Fernando, Café De Muze recht tegenover het Gravensteen te Gent kwam binnen gewandeld. We geraakten in een gesprek verwikkeld en het koppel bleek een Bodega in Los Santos de Maïmona in Extremadura (Spanje) te hebben. Ook vertelden ze dat ze in het Gentse een verkoper voor hun wijnen hadden gevonden. 

Toen vzw “De Verenigde Muze” enige tijd later een ontwerpwedstrijd voor wijnetiketten organiseerde en bovendien een collectie wou uitgeven met deze kunstetiketten,  namen we met Isabel en Fernanda per mail contact op. Of we eventueel hun wijnen hiervoor mochten gebruiken. Een halfuurtje later al belde Isabel op. De verkoper was uit beeld verdwenen en ze vroeg of wij haar wijn wilden invoeren.

We lieten een proefassortiment komen en nodigden verschillende wijnkenners uit om te degusteren. Deze wijnen, die de appellation “Ribera de Guadiana” dragen, bleken van een unieke en uistekende kwaliteit te zijn. We twijfelden niet langer en bestelden onmiddellijk een eerste pallet. De wijn werd door kenners ontdekt én gesmaakt.

Intussen waren we ook geïnteresseerd geraakt in de streek, dus gingen we kort daarop de Bodega in Extremadura bezoeken. De gastvrijheid en vriendelijkheid van de uitbaters was grenzeloos. Ze leerden ons een coöperatie kennen waar olijfolie werd geproduceerd. Na een rondleiding mochten we proeven van de Extra Virgen. Nooit gedacht dat olijfolie zo lekker kon zijn! Deze mensen zijn zo fier op hun werk, dat we onmiddellijk besloten om deze olie samen met de wijn te importeren.

Door familiale problemen stopte de Bodega met haar activiteiten. Maar wij wilden verder en reisden terug naar Zuidwest-Spanje. We gingen de restaurants af en ontdekten de wijn die daar het meest gewaardeerd werd. Dat bleek de wijn van Fernando Toribio te zijn. We zochten de man op en waren onder de indruk van zijn gedrevenheid en oog voor kwaliteit en ecologie. Hij heeft een fantastisch gamma jonge wijnen, Crianza en ecologische wijnen. Zijn wijnen hebben reeds mooie prijzen gewonnen, zelfs goed voor tweemaal goud in Brussel.

En wie wijn en olijfolie zegt, zegt ook Spaanse ham. Nooit twee zonder drie. We maakten kennis met Joaquin. Hij runt een familiebedrijf niet ver van Yabugo , de bekendste streek van de "Jamon Ibérico" of de “Pata Negra”. De overheerlijke hesp of  Pata negra ham

Met dit laatste product erbij hebben we nu een mooi assortiment van de heerlijke streekproducten uit Extremadura. Een assortiment dat ongetwijfeld nog uitbreiding zal vinden in de nabije toekomst.


La Botija


Olijfolie

Pata Negra hespen

Zuiderse wijnen

Over Extremadura

Labotija ©  Webpromo Utopia.

Streekgerechten uit Extremadura | Home | Over ons | Contact |  Links | Reizen

Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print
“Hoe het allemaal begon”

Tags:

wijn, wijnen, olijfolie, streekproducten, jonge wijnen, ecologische wijnen, la botija, chris botte, pata negra, pata negra ham, hesp, spaanse ham, extremadura, de verenigde muze, cafe de muze, gent, wijnkenners, extra virgen, jamon iberica, ribera de guadiana, extra virgen, olijven, voorgesneden hesp, volledige hesp, rode wijn, witte wijn, crianza, spanje, zuid spanje, wijnetiketten, ecologische wijnen

Links