“De stoel van Keizer Karel”

“Keizer Karel”

Karel V besloot om in Spanje de laatste jaren van zijn leven door te brengen. Hij deed nog eenmaal zijn geboortestad Gent aan en vertrok per schip op 15 september 1556 vanuit Vlissingen naar Spanje. Hij liet een  riante villa bouwen tegen de zijmuur van het klooster van San Jerónimo de Yuste in Cuacos de Yuste , aan de voet van de Sierra de Gredos in Extremadura. In afwachting verbleef hij in Jarandilla de la Vera. Zijn verblijfplaats aldaar is nu een luxueuze Parador.
 Karel V had in Yuste de beschikking over enkele comfortabel ingerichte kamers en vanuit zijn bed had hij, uitzicht op het altaar van de kloosterkerk.

                                                                             Villa van Karel V naast het klooster van Yuste


In zijn laatste maanden had Karel V gezelschap van zijn bastaardzoontje,
Juan van Oostenrijk, de latere landvoogd van de Nederlanden. Hij bracht zijn tijd voornamelijk door met mijmeren en vissen vanaf het balkon van zijn werkkamer. Karel zich nog wel op de hoogte houden van de politieke actualiteit.

Keizer Karel V stierf in zijn villa op 21 september 1558. Zijn stoffelijk overschot bijgezet in een crypte onder het altaar van de kloosterkerk, waar hij nog geen maand eerder al zijn eigen uitvaartmis had laten opdragen. Zijn zoon Filips II liet buiten Madrid het klooster van San Lorenzo de El Escorial bouwen. Op 14 januari 1573 liet hij de stoffelijke resten van zijn vader hier naar toe overbrengen. Op 11 mei 1664 werden ze ten slotte bijgezet in het nieuwe koninklijke pantheon onder het hoofdaltaar, waar zij thans liggen te midden van de stoffelijke resten van zijn nakomelingen en zijn opvolgers op de Spaanse troon .

In Jarandilla de la Vera, waar Karel verbleef in afwachting van de oplevering van zijn villa naast het klooster van Yuste, wordt jaarlijks half maart zijn laatste tocht herdacht met een optocht in Middeleeuwse klederdracht over de naar hem vernoemde wandelroute Ruta del Emperador. Het klooster van Yuste met de keizerlijke vertrekken zijn voor het publiek te bezichtigen. Hier is onder meer ook de draagwieg te bezichtigen, waarmee Karel zich na zijn aankomst in Spanje hierheen liet dragen.

De stoel van Keizer Karel


      De stoel van Keizer Karel

Olijfolie

Pata Negra hespen

Zuiderse wijnen

Over Extremadura

Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print
Het klooster van Yuste

Tags:

keizer karel, spanje, gent, 1556, vlissingen, yuste klooster, sierra de gredos, extremadura, jarandilla de la vera, parador, karel v, altaar, kloosterkerk, bastaardzoon, juan van oostenrijk, landvoogd, nederlanden, 1558, crypte, madrid filips II, san lorenzo, el escorial, 1664, spaanse troon, middeleeuwse,  

Labotija ©  Webpromo Utopia.

Streekgerechten uit Extremadura | Home | Over ons | Contact |  Links | Reizen

Links